Kas arvad ikka veel, et kuivatatud mustad ploomid sobivad vaid kisselli sisse? Kui jah, siis oleks viimane aeg nende hõrkude viljadega lähemalt tutvuda. Olen kindel, et allolev teave paneb nii mõnegi meie hulgast ploome hoopis meelama pilguga vaatama…
Seda, et mustade ploomide näol on tegu suure potentsiaaliga ravimtoiduga, reedab juba nende tume värvus. Mida tumedam mari või vili, seda võimekam tegija. Ootuspäraselt peidavadki ploomid endas hulgaliselt antotsüaniine – ühendeid, millel on kõrge antioksüdantne aktiivsus. Ploomid on kasulikest ühenditest lausa mustad ning see tagab kõrgema löögivalmiduse nii organismis tekkivate vabade radikaalide kui väljaspoolt ründavate pahalaste vastu.
Ploomid sisaldavad ohtralt neoklorogeen- ja klorogeenhapet, mis takistavad kehas olevate rasvamolekulide oksüdeerumist. Kuna nii meie rakumembraanid kui ka aju koosnevad suures osas just rasvast, siis on antud rääsumisvastaste ühendite tähtsust organismi kaitsmisel raske ülehinnata. Samad ühendid hoiavad rääsumast ka LDL-kolesterooli ning langetavad märkimisväärselt organismi põletikumarkereid (C-reaktiivset valku), vähendades seega krooniliste tõbede tekkeriski.
Ennekõike on kuivatatud ploomid kuulsad aga just seedeprobleeme leevendava toime poolest. Ploomid aitavad soolestikku kolmel tõhusal moel – seal leidub rikkalikult kasulikku kiudainet, mis soolesisu kergemini liikuma paneb, lisaks sisaldavad ploomid lahtistavalt toimivat suhkur-alkoholi nimega sorbitool ning ploomides on peidus laksatiivselt mõjuv ühend difenüülisatiin.
Tervisepoodides promotakse kõhukinnisuse supertootena küll hoopis psülliumit (ingl. k psyllium husk – India teelehe seemekestad), mida peaks seedeprobleemide puhul purgist juurde tarbima. Põneva faktina tasuks aga meeles hoida, et uuringute põhjal trumpavad mustad ploomid psülliumi oma lahtistava toime poolest üle. Rääkimata sellest, et kuivatatud ploomide tarbimine on tunduvalt taskukohasem.
Lisaks muule võib mustad ploomid veendunult liigitada kaalu kontrollivate ja II tüüpi diabeeti ärahoidvate toitude hulka. Juba eelmainitud kõrge kiudainesisaldus takistab veresuhkrul üles-alla loksumast ning parandab organismi insuliinitundlikkust. Ploomide kiudainerikkus tagab pikemaajalise täiskõhutunde ning hoiab isud kenasti kontrolli all, aidates vältida ülesöömist ja kaalutõusu.
Hiljutised uuringud lubavad ploomidel staarina särada ka siis, kui jutt läheb tugevatele luudele. Osteoporoosi ennetuse seisukohalt peetakse ploome lausa kõige tõhusamateks puuviljadeks üldse, kuna seoses rohke K-vitamiini ja boori sisaldusega aitavad need orkestreerida kaltsiumi ja luu ainevahetust ning luukadu ennetada või juba hõrenema hakanud luid jälle tugevdada.
Ploomid sisaldavad ka ohtralt beeta-karoteeni, mis kaitseb rakumembraane ja limaskesti. Koostöös K-vitamiiniga võitleb beeta-karoteen vananemisilmingute vastu ning parandab kudede verevarustust. Kindlasti pole vähem oluline see, et 2013. aastal avaldatud teadustöö väitel teeb beeta-karoteeni suurem tarbimine inimesed optimistlikumaks.
Seega, kes eelmainitud tervenduskunstist osa tahab saada, lisab mustasilmseid ploome nii salatitesse, pajaroogadesse kui kookidesse, täidab nendega suuremeelselt liharulle ning pigistab peotäie ploome kõhtu ka ahjukanale.
Võib enam kui kindel olla, et parem toonus ja õnnelikum olek ei lase end kaua oodata!
Tekst: integratiivne terviseterapeut ja toitumisnõustaja Liis Orav, www.toitumistarkus.ee
Foto: erakogu