Suvel saabub meile arbuusihooaja tipphetk. Kahjuks peetakse seda suurepärast vilja vahel tühiseks kaalukasvatajaks ja mõttetuks magustoiduks. Kas arbuus on selle süüdistuse ära teeninud? Asja uurimiseks vaatleme lähemalt, mida arbuus üldse sisaldab.
Karotinoidid: lükopeen
Kindlasti oleme kõik kuulnud tomatis sisalduva lükopeeni tervistavatest mõjudest. Lükopeen on karotinoidide hulka kuuluv rasvlahustuv taimepigment, millel on tugevad antioksüdantsed omadused. Teisisõnu turvab see meie keharakke vabade radikaalide rünnaku ehk oksüdatsiooni eest. Lükopeen kaitseb eesnäärmevähi vastu ja aitab kaasa sperma heale käekäigule, aitab ära hoida eaga seotud maakula degeneratsiooni (kollatähni kärbumist) ja katarakti, võitleb edukalt osteoporoosi ja diabeedi ärahoidmise eest. Ikka ja alati on lükopeeni puhul juttu tomatist. Lähimal uurimisel aga selgub, et arbuus sisaldab rohkem lükopeeni kui ükskõik milline teine värske vili. Boonusena on arbuusis veel ka teisi karotinoide nagu beeta-karoteeni ja luteiini, mis on muu kõrval olulised nii silmade, naha kui limaskestade heaoluks.
Imeline tsitrulliin
Arbuus sisaldab erilist aminohapet tsitrulliini, mis konverteeritakse kehas veresoonte endoteeli, südant ja immuunsüsteemi kaitsvaks arginiiniks. Arginiin on aminohape, mis aitab toota arterite elastsust säilitavat ja veresooni laiendavat lämmastikoksiidi ning taastada juba kahjustunud endoteeli.
Tsitrulliin on seega kuldaväärt aine ning arbuusis leidub seda rohkelt. Mõni aeg tagasi ilmus uurimus ka selle kohta, et tsitrulliini sisaldav arbuusimahl aitas pingutusjärgselt edukalt taastada sportlaste südamerütmi ja vähendada lihaspingeid.
Ja veel, teadlaste sõnul tekitab tsitrulliin kehas Viagraga sarnase efekti. Ilmselt ei mõju arbuus küll sama organspetsiifiliselt kui Viagra, kuid on sellegi poolest suurepärane veresoonte lõdvestaja. Ja seda ilma ravimile omaste kõrvalmõjudeta. Seega võib arbuusi südamest soovitada kõikidele südame-veresoonkonna ja potentsiprobleemidega hädas olevatele meestele.
Kvaliteetne valk
Ära ei maksa unustada ka arbuusiseemneid. Need sisaldavad rohkelt väärtuslikku valku, aga ka immuunsus-, intelligentsus- ja viljakusmineraalina tuntud tsinki. Nii et mitte alati ei maksaks seemneid arbuusist eemaldada või seemnetuid arbuuse otsida. Peale suurepärase kiudaine toimivad katki näritud seemned kvaliteetse mineraalide- ja valguallikana.
Hädavajalikud mineraalid ja vitamiinid
Mineraalidest sisaldab arbuus rikkalikult magneesiumit, kaltsiumit, mangaani, kaaliumit, fosforit, tsinki ja seleeni. Just rohke magneesiumi ja kaaliumi olemasolu teevad arbuusist südamesõbraliku vilja. Magneesium aitab südamelihast lõõgastada, toetada ja tervendada, kaalium ja mangaan aga töötavad vererõhu reguleerijate ning vajadusel alandajatena.
Arbuus sisaldab ka rohkelt C-vitamiini ja foolhapet. Teatavasti on C-vitamiinil muu kõrval oluline roll ka kollageeni tootmisel. Tegu on ainega, mis aitab säilitada naha nooruslikku välimust ja lükata edasi kortsude teket. Foolhape aga aitab kaasa põletikuvalmidust signaliseeriva homotsüsteiini langetamisele, vereloomele ja on tuntud anti-aneemia vitamiinina.
Struktureeritud vesi ja kaalium neerudele
Nähtavasti teavad kõik, et arbuus on suurepärane neerude puhastaja, seda eelkõige rohke kaaliumi ja veesisalduse tõttu. Kaaliumirikas vesi eemaldab edukalt soolaladestusi ja toimib kusihappe kontsentratsiooni madaldajana, mis aitab omakorda ennetada neerukivide teket. Seega on neerud teile arbuusi söömise eest äärmiselt tänulikud ja nendega koos rõõmustab kogu puhastunud keha.
Veresuhkru reguleerija
Arbuusi söömine aitab reguleerida veresuhkru taset, kiirendada ainevahetust ja alandada kaalu. Eelnevast tulenevalt soovitatakse arbuusi ka metaboolsest sündroomist tingitud ülekaalu, tasakaalust väljas vererasvade ning südame-veresoonkonna probleemide korral.
Kutsun kõiki arbuusi sööma ja annan siinkohal isegi ühe vapustavalt maitsva arbuusisalati retsepti: salatiks on vaja arbuusi, feta juustu, kõrvitsaseemneid ja piparmündi (või mõne meeldiva salati) lehti. Tükelda arbuus ja feta, sega kokku kõrvitsaseemnete ja piparmündi lehtedega. Peale võib teha klassikalise oliivõli-sidrunimahla kastme.
Näpunäiteid parima arbuusi valimiseks leiate siit.
Tehke mõttes arbuusile tänulik kummardus ja bon appetit!
Tekst: Liis Orav, integratiivne terviseterapeut ja toitumisnõustaja. Rohkem Liisi kirjutatud artikeleid leiate www.toitumistarkus.ee