Kas soovite teha moosi, kust puudub rafineeritud suhkur, kuid mis on täis sooletööd stimuleerivaid kiudaineid ja põletikke alandavaid Omega 3 rasvhappeid? Ja mille valmistamiseks kulub vaid mõni minut?

Ei, tegu pole mõne rasvase või kiulise ollusega, vaid dekadentlikult maitsva värske želeega, mis sobib nii magustoitude maitsestamiseks kui niisama söömiseks. Ja selles on üks salajane komponent…

… milleks on chia! Arvatavasti pole tervislikust toitumisest huvitatud inimest, kes chia seemnete imelistest omadustest kuulnud poleks. Need pisikesed terad sisaldavad rohkem Omega 3 rasvhappeid kui lõhe, kätkevad endas grammi kohta rohkem seleeni kui linaseemned, rohkem magneesiumit kui brokoli ning rohkem kaaliumit kui banaanid. Chia seemned on suurema kaltsiumisisaldusega kui piim ja neis on rohkem antioksüdante kui samas koguses mustikates. Chia on suurepärane kvaliteetse valgu allikas, sisaldades rohkem kiudaineid kui kliid.

Ja mis on sellel kõigel moosiga pistmist? Nimelt see, et chial on imeline võime siduda endaga oma kaalust kuni 10 korda rohkem vedelikku. Veega kokku puutudes muutub chia geeljaks massiks, millega saab paksendada erinevaid toite ja seda ilma konservantide, želatiini ja suhkruta. Veega paisutatud chia sobib suurepäraselt muna asendajaks kõigile neile, kes toitudes muna kasutada ei tohi. Sarnaselt teistele želeelise konsistentsiga taimedele (nt aaloe) imeb see endasse tõhusalt ka soolestikku jäänud ainevahetusjääke ja seob toksiine – omadus, mis teeb chiast parima sõbra sooleprobleemide all kannatajatele.

Chia seemned on neis peituvate lignaanide tõttu ka head hormonaalsed korrastajad, mis reguleerivad östrogeeni ainevahetust ja sobivad täiuslikult leevendama põletikulisi protsesse. Eriti soovitatavad raseduse planeerijatele, lapseootel naistele ja krooniliste haiguste all kannatajatele. Orgaanilised chia seemned sobivad suurepäraselt ka idandamiseks.

Chia seemnete rohke antioksüdantide sisaldus teeb neist põletikuvastase menüü olulise osa. Chia aitab võidelda vabade radikaalidega ning hoiab ära naha enneaegse vananemise ning kortsude tekke. Oma kõrge kaltsiumi ja boori sisaldusega loob ta hea pinnase kvaliteetsete luude arenguks.

Chia aitab langetada kõrget vererõhku, vererasvade ja LDL-kolesteroolitaset ning hoida kontrolli all veresuhkrut, olles suureks abiks kaalulangetajatele.  Chia on suurepärane ravimtoit kõhulahtisuse puhuks, seda jällegi seoses oma vettimava toimega.

Aga nüüd siis ühe põneva želee retsept. Olge ette hoiatatud, et tegu on äärmiselt maitsva moosiga. Ja seda võib süüa süümepiinadeta! Veelgi enam – te teete oma kehale lausa teene, kui sellega maiustate.

Vaarika-vanilje toormoos

• 1 tass värskeid või külmutatud vaarikaid.
• 1-2 spl mett (steeviat)
• 1 ½ spl chia seemneid
• 1 spl vett (vajadusel)
• ½ tl vanilje ekstrakti

Kui kasutate külmutatud vaarikaid, tuleks need eelnevalt sulatada. Kui kasutate väga mahlaseid või sulatatud marju, pole vee lisamiseks vajadust. Moosi magustamiseks võib mee asemel kasutada ka datleid (juhul kui kasutate blenderit), vahtrasiirupit või mõnda teist looduslikku magustajat. Pange kõik ained blenderisse ja segage, kuni saavutate soovitud konsistentsi. Tükilisema moosi armastajad võivad purustamiseks kasutada kahvlit.

Pange segu kaanega nõusse ja asetage tahenemiseks umbes tunniks külmikusse. Moos säilib külmas nädalakese.

Vaarikate asemel võite loomulikult kasutada teisi marju-puuvilju. Proovige näiteks mustika-laimi või õuna-kaneeli kooslust. Või kuidas oleks päikesemaitselise mango magustoiduga?

NB! Kui kannatate kõhukinnisuse, gaaside ja puhituse käes, võib täiendava kiudaine äkiline lisamine sümptomeid süvendada. Seega tuleks chia seemned menüüsse meelitada tasahilju ja ettevaatlikult. Väga soovitav oleks alustada väikeste kogustega (1/4-1/2 tl) ning tarvitada sinna juurde kompensatoorselt rohkem vett. Aja möödudes ja keha tagasisidet kuulda võttes võite chia kogust tõsta kuni 1-2 supilusikani päevas. Chias olevad lahustuvad kiudained on headele bakteritele tänuväärseks toiduks ning aitavad pikas perspektiivis soolestiku mikrofloora tasakaalustumisele tublisti kaasa.

Tekst: Liis Orav, integratiivne terviseterapeut ja toitumisnõustaja. Rohkem Liisi kirjutatud artikeleid leiate www.toitumistarkus.ee

Fotod: Pixabay